Markalar, 20 bin eleman alacak

    Birleşmiş Markalar Derneği (BMD) Başkanı Ekrem Akyiğit, önümüzdeki bayram ve yılbaşı döneminde, satışlarda beklenen canlanmaya paralel olarak, markaların istihdamlarında bir hareketlenmenin kaçınılmaz olduğunu belirterek, Aralık ayında markalarımızın 20 binden fazla ek eleman istihdam edeceğini tahmin etmekteyiz dedi.

    AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Akyiğit, Kurban Bayramı ve yılbaşının arka arkaya olmasının sektörde istihdama katkı sağlayacağını söyledi.

    Perakende sektörünün diğer sektörlerden çok daha başarılı bir performans yakalayabildiğini, gıda dışı perakendedeki çalışan sayısında 2008 yılının Ekim ayına göre 2009 Ekim sonunda yıllık yüzde 2 artış yaşandığını ifade eden Akyiğit, Türkiye genelindeki yüzde 13,5 civarındaki işsizlik oranı dikkate alındığında bunun organize perakende için bir başarı olduğunu vurguladı.

    Akyiğit, Diğer yandan, hazır giyim sektörünün Ekim 2008’e göre Ekim 2009’da sağladığı yıllık yüzde 5 oranındaki istihdam artışı ise ayrıca dikkati çekicidir. Krizin en başında markalarımızın ifade ettikleri ’kimsenin işini kaybetmemesi için önlem alınacağına’ dair söylem gerçekleşmiştir dedi. Ekrem Akyiğit, şöyle devam etti: Önümüzdeki bayram ve yılbaşı döneminde de, satışlarda beklenen canlanmaya paralel olarak, markalarımızın istihdamlarında bir hareketlenme kaçınılmazdır. Her marka, yıllık büyüme strateji planları içinde ihtiyaç duyduğu kadar eleman istihdam edecektir. Markalar, özellikle bu dönemde, satış temsilcisi, kasiyer, alan sorumlusu, reyon şefi, görsel uzmanı, depo sorumlusu ve hizmetli kadroları gibi çok değişik alanlarda istihdama ihtiyaç duymaktadırlar.

    Aralık ayında markalarımızın 20 binden fazla ek eleman istihdam edeceğini tahmin etmekteyiz. Bayram süresince alışveriş merkezi (AVM) ve cadde mağazalarında çalışacak bu elemanların dörtte bire yakın bölümünün, performansları iyiyse ve çalışmaya devam etmeyi düşünüyorlarsa, bayramdan sonra hem mevcut hem de yeni açılacak mağazalarda istihdamının sağlanacağını tahmin etmekteyiz. İstihdam hakkında bu düşüncelerimizin dayandığı temel gerekçe 2010-2012 yılları arasında Türkiye’de açılması öngörülen ve BMD üyelerinin mağaza açma kararı verebilecekleri 100’den fazla AVM’nin istihdama çok olumlu etkilerde bulunacak olmasıdır. Yeni AVM’lerde önümüzdeki dönemde 10 binden fazla mağaza açılacağını söyleyen Akyiğit, bu AVM’lerde 100 binden fazla kişiye yeni iş olanağı da yaratılmış olacağını anlattı.

    BMD ÜYELERİ 2 BİN 500 YENİ MAĞAZA AÇACAK

    BMD üyeleri, 2008’de yaklaşık 160 bin kişiye istihdam sağlarken bu rakamın 2009’un sonuna yaklaşılan bugünlerde 170 bin kişiye ulaştığını bildiren Akyiğit, 10 bin yeni mağazadan 2 bin 500’ünün BMD markaları tarafından cadde ve AVM’lerde açılacağını, böylece BMD üyelerinin istihdam sayısını 190 ila 200 bine çıkaracaklarını tahmin ettiklerini belirtti.

    Akyiğit, BMD üyelerinin açacağı bu yeni 2 bin 500 mağazanın yıllık ciro beklentisi ise 2 milyar liranın üzerindedir. BMD üyelerinin cirolarının, 2010 yılında açılacak olan yeni mağazalarda sağlanacak ciro artışıyla beraber, 2010 yılında toplamda yüzde 10 oranında artacağını ve 30 milyar liraya yaklaşacağını tahmin etmekteyiz dedi.

    İstihdama verdikleri önemi AVM’lerle ortak bir çalışma grubu oluşturup sosyal bir sorumluluk projesi kapsamında yürüterek göstereceklerini vurgulayan Akyiğit, BMD olarak, gelişmiş ve gelişmekte olan illerde yeni açılacak AVMerde bir platform oluşturarak, tüm markaların ve açılan AVM’nin ihtiyacı olan elemanı marka, hizmet ve perakende konularında eğitme planımız bulunmaktadır. Gençlere tavsiyemiz şudur; perakende sektörünü takip edin, geleceğin sektörleri arasında markalı perakende ve hizmet sektörü her anlamda çok popüler olacaktır diye konuştu.

    2010 YILINI İYİMSER BİR BAKIŞ AÇISIYLA DEĞERLENDİRİYORUZ

    Perakende sektörü olarak 2010 yılını iyimser bir bakış açısıyla değerlendirdiklerini ifade eden Akyiğit, bu iyimserliğin önemli bir gerekçesini 2009’un son günlerinde çok olumlu işaretler göreceklerine dair beklentilerin oluşturduğunu kaydetti.

    Kasım sonunda bayram alışverişi, aralık ayında da olağan yeni yıl alışverişi, perakende sektöründeki yıl sonu satışlarında çok önemli bir artışı beraberinde getirecektir diyen Akyiğit, 2008 yılı Aralık ayında, 2008 Kasım ayına göre gıda dışı perakende cirolarında yüzde 20 oranında bir artışı yakaladıklarına dikkati çekerek şunları belirtti: Bu yıl da, 2008 yılının kriz koşullarından biraz daha iyi koşullar olmakla beraber, kasım ayına göre aralık ayında yine en azından yüzde 20’lik bir ciro artışı yakalayacağımızı düşünüyoruz. Yıllık bazda ise, yani Aralık 2008’e göre Aralık 2009’da, tahminimizce yıllık yüzde 12’ye varan bir artışı yakalamak söz konusu olabilecek. Böylece, BMD üyeleri 2008 yılında gerçekleştirdikleri 24 milyar lira tutarındaki cirolarını, 2009 yılında yaklaşık 27 milyar liraya çıkartacak.

    YURT DIŞI PAZAR ARAŞTIRMALARI

    BMD’nin 2009 yılındaki önemli bir faaliyet alanının da yurt dışı pazar araştırmaları ve AVM projeleri ziyareti olduğunu anlatan Akyiğit, bu çalışmaların, 2010 yılında da süreceğini, BMD üyelerinin, yalnız Türkiye’de değil yurt dışında da mağazalaşma yoluyla, Made in Turkey marka etiketli ürünleriyle, kendi markasını yurt dışına taşıyarak, ekonominin yeni bir itici gücü haline geleceğini belirtti.

    Ekrem Akyiğit, Türkiye artık sadece fason ürünlerin üretildiği değil, marka mağazacılık ürünleri ihracatıyla da gelir elde eden bir ülke konumunda olacaktır. Güven ve istikrarın olduğu bir ortamda, markaların ekonomiye sağladığı katkılar yeni projeler ve yeni pazarlar aracılığıyla daha da artacaktır dedi.

     
    Blogger converted for Eleman İlanları